Kruispost

kruispost

Kruispost

Winnaar Zilveren Zebra 2008.
Eervolle vermelding Prix Europa 2008.
Lengte van de documentaire: 87 minuten.

In een kruip-door-sluip-door souterrain op de Amsterdamse Wallen bieden gepensioneerde artsen en artsen in opleiding, op vrijwillige basis, medische en psychosociale hulp aan illegalen, daklozen en drugsverslaafden. Zo’n 6000 keer per jaar.

De patiënten van Kruispost komen uit 57 verschillende landen. Sommige patiënten zijn al jaren illegaal in ons land, anderen slechts een paar maanden. Ze hebben door zwaar en vies werk lichamelijke problemen, maar lijden ook vaak aan huidaandoeningen, hoge bloeddruk, uitputtingsverschijnselen en posttraumatische stressstoornissen. Deze mensen mogen omdat ze geen geldige papieren hebben geen gezondheidsverzekering afsluiten. De Kruispost is in Amsterdam en omstreken het enige punt waar onverzekerden zonder meer aan kunnen kloppen.

Met kunst- en vliegwerk, gebruikmakend van afgedankt, door ziekenhuizen geschonken operatiegereedschap wordt het werk uitgevoerd. Er is geen steriele OK-ruimte, een plastic handschoen doet dienst als drain. Kruispost wordt door zijn artsen ‘de enige Derde Wereld plek in Nederland’ genoemd.

De consulten worden vaak in Engels en gebrekkig Nederlands, met handen en voeten, gevoerd. Het taalprobleem zorgt soms voor hilarische momenten. ‘Mi advisio is dus eh… usare condomas’ zoals een arts tegen een Braziliaanse prostituee zegt.

Naar schatting tussen de 100.000 en 200.000 illegalen bewegen zich in de Nederlandse maatschappij. Zelden krijgen we ze te zien. In de behandelkamers van de Kruispost komen zij even ‘boven water’ en krijgen we een beeld van deze mensen en hoe ze zich in hun illegale bestaan proberen staande te houden.

Premiere IDFA 2007.
Uitgezonden NCRV Dokument 14 januari 2008.